Little Haldens
Mixed Use & Residential

Little Haldens is a sustainable community in the sensitive landscape of the Gomm Valley in High Wycombe for Human+Nature and Aviva Investors.  


The project includes 1000 homes, a community centre, workspace, a general store, a restaurant and cafe and a single form entry school.  The wider fifty hectare landscape is regenerated into chalk grassland and includes a natural swimming pond, public park, allotments and a series of neighbourhood parks.


No items found.

The houses nestle into the hillside and are arranged in a sequence of small villages.  The masterplan is arranged along a gently sloping and winding street, more than access, it provides places to be social, to play and to walk and cycle.  


The rich topography creates split level homes which are made from modular timber frames and materials inspired by the local surrounding villages.  


The project has been developed with the local community, who have been included and consulted at each stage in an open and engaging process, through a series of events, workshops and dialogues.  


Client: Human+Nature / Aviva Investors

Architect: New Makers Bureau with Periscope, Mae and Kjellander Sjöberg

Engineer: Expedition Engineers

Sustainability specialist: Useful Projects   

Quantity surveyor: RUA  

Planning consultant: Alder King

Type: Mixed Use & Residential

Site Area: 50 ha

Area: 6,000m2 (Mixed Use)

No. of homes: 1000

2020